Onko arvomyynti vähän kaikenlaista myyntiä?

Olen törmännyt hyvin abstrakteihin kuvauksiin arvomyynnistä, joita olen kirjannut ylös matkan varrella, kuten esimerkiksi: 

“Arvomyynti on asiakaslähtöistä myyntiä”

“Arvomyynti tähtää asiakkaan liiketoiminnan kehittämiseen”

“Arvomyynti on tapa rakentaa tilanne, jossa luottamus on olemassa tavalla, joka saa asiakkaan haluamaan yhteistyötä myyjän kanssa.”

“Arvomyynnissä tämä “arvo” sana voi tarkoittaa toiminnallista arvoa, henkilökohtaista arvoa tai tunnearvoa.” 

Kaikki nämä ovat tärkeitä juttuja, mutta selkeys on voimaa kun pitää viedä vaikeita muutoksia eteenpäin. 

En yleensä ole super tarkka terminologian kanssa. Asenteeni on vähän se, että ihan se ja sama kunhan tuloksia syntyy. Tässä tapauksessa olen tarkka koska tämä on niin älyttömän tärkeä aihe suomalaisten B2B-yritysten menestymisen kannalta. 

Arvomyynti on sitä että pystyt viemään hyödyt numerotasolle, eli taloushyötyjen tasolle.

Kun puhutaan arvomyynnistä puhutaan aina rahasta. 

Katsotaan mitä muut sanovat tästä aiheesta. 

Aloitetaan parista professorista:

“Arvomyynti on asiakkaalle realisoituvien liiketoimintahyötyjen ymmärtämistä, kvantifioimista, ja kommunikointia.” Hän jatkaa: “Keskeistä tässä on se, että B2B markkinoilla ”arvo” linkittyy vahvasti taloudellisiin tai liiketoimintaan selkeästi sidottuihin hyötyihin, ja potentiaalisten parannusten pitää olla mitattavissa.” -@Joona Keränen, PhD, Associate Professor | B2B Marketing & Value Selling | RMIT University

“We therefore define value-based selling behavior as “the degree to which the salesperson works with the customer to craft a market offering in such a way that benefits are translated into monetary terms, based on an in-depth understanding of the customer's business model, thereby convincingly demonstrating their contribution to customers’ profitability". (Terho et al., 2012). -@Harri Terho, Associate professor, Turku School of Economics

"Value selling is a sales strategy that focuses on helping prospects solve problems while delivering positive economic impact." https://www.salesforce.com/blog/value-selling/

“Value selling is a sales approach that focuses on demonstrating and delivering tangible value…precise and measurable value for the prospect.”  https://www.revenue.io/inside-sales-glossary/what-is-value-selling

“Value selling is a sales approach that centers sales conversations on the economic impact your offering delivers to your customer” https://www.leveragepoint.com/learn/value-selling/

“ By quantifying the benefits and making a convincing case, value-based selling becomes particularly effective in competitive markets where prospects seek clear, tangible reasons to select one product or service over another.” https://www.highspot.com/blog/value-selling/

Arvo ei ole epämääräinen käsite B2B-myynnissä.

27 yhteydenottoa joka päivä — 100 toimitusjohtajaa paljastaa, miten huippumyyjät erottuvat muista myyjistä

Jos haluaa kehittyä huippumyyjäksi, kannattaa toimitusjohtajien näkemyksiä kuunnella monestakin syystä.

Ensinnäkin toimitusjohtajat ovat tyypillisesti tavanneet uransa aikana hurjan määrän erilaisia myyjiä. Toiseksi toimitusjohtajia tavoitellaan helkutin paljon, eli he ovat varsin hyviä tunnistamaan hyvät ja huonot lähestymistavat todella nopeasti.

Brutaalia prospektointimatikkaa

Jos haluat saada kiireisen päättäjän kanssa tapaamisen, panosta kirurgisen tarkkaan viestiin, jolla erottaudut muista. Volyymipeli ei kannata, jos luotat lukuihin.

Selvitin Strateginen Kumppani -kirjan tutkimustyössä 100 toimitusjohtajan käyttäytymistä ostajan roolissa. Iso osa haastatteluista keskittyi siihen, miten saada heidän kanssa tapaamisia, sillä kiireiden johtajien kanssa tapaamisten sopiminen on monelle myyjälle suuri haaste. Tässä kirjoituksessa keskityn lukuihin, jotka ovat relevantteja kun kyse on täysin uuden organisaation toimarin kontaktoimisesta.

Johtajat tekevät nopeasti(pieniä) päätöksiä

Isoissa osto- ja investointipäätöksissä on paljon asioita mitä pitää huomioida, jotta laadukkaan päätöksen pystyy tekemään. Pienissä päätöksissä sen sijaan, kuten “otanko tämän tapaamisen”, riittää pieni määrä infoa, ja päätös tehdään tyypillisesti hyvin nopeasti.

Kun sovin 100 toimitusjohtajan kanssa puolen tunnin haastattelupalavereita tutkimustyötä varten, tein runsaasti havaintoja – tässä yksi niistä.

Menestyvän myyjän mindset = Rahaa löytyy aina!

Ilmastonmuutokseen ja köyhyyden ehkäisemiseksi ei koskaan löydy tarpeeksi rahaa, mutta heti kun yksi kirkko palaa ja osittain tuhoutuu, löytyy sen korjaamisene lähes silmänräpäyksessä miljardi euroa tuosta noin vain (2019 Notre Dame).

Tarinan opetus on se, että jos jokin asia koetaan merkitykselliseksi, kyllä rahaa löytyy tavalla tai toisella. Tämä on myös myyjän tärkeä ymmärtää.

Miten saat kiireisen päättäjän huomion?

Tässä muutamia huomioista, jotka nousivat esille 100 toimitusjohtajan haastatteluista #strateginenkumppani -kirjaa kirjoittaessa. Selvitin muun muassa sitä, miten tapaamisia saa sovittua ylimmän johdon kanssa.

#1 - Hyödynnä verkostoa

Suomi on pieni maa, ja jos vain jaksaa LinkedInistä tai jopa Facebookista katsoa, sieltä niitä yhteisiä tuttuja yleensä löytyy. Parhaat myyjät osaavat löytää yhteiset suorat tutut, mutta myös käyttää kollegoidensa verkostoja

Pois pistemäisestä kaupanteosta kohti isompien sopimusten tekemistä

Yhä useamman B2B-yrityksen strategian toteutumisen kannalta on ratkaisevaa päästä pois pistemäisestä pikkukauppojen tekemisestä isompien sopimusten solmimiseen, joka vaatii tärkeän kumppaniaseman rakentamista.

Onnistuminen näiden avain-, sekä strategisten kumppanuuksien rakentamisessa palkitaan, sillä asiakaspysyvyys sekä -kannattavuus nousevat, bisnestä on helpompi ennustaa, ja loppupeleissä myös yrityksen valuaatio ja markkina-arvo kasvavat.

Näin parhaat myyjät saavat kiireisen päättäjän kiinni

Monesti sanotaan, ettei myyntityötä arvosteta Suomessa. Tässä saattaa piillä totuuden siemen yleisellä tasolla, mutta tämä ei kuitenkaan päde silloin, kun puhutaan yritysten ylimmän johdon arvostuksesta myyntityötä kohtaan.

Haastattelin #StrateginenKumppani -kirjaani varten 100 suomalaista toimitusjohtajaa, ja kaikista haastateltavista huokui arvostus B2B-myyjiä kohtaan. He myös olivat hyvin tietoisia siitä, ketkä yritysten kasvun ja menestyksen mahdollistavat.

”99 % myyjistä ei jätä minkäänlaista viestiä.”

99 % myyjistä ei jätä minkäänlaista viestiä. Näin kertoi eräs keskisuuren suomalaisen yhtiön toimitusjohtaja, kun kysyin miksi myyjät eivät onnistu saamaan häneltä tapaamisia. Häntä harmittivat erityisesti sellaiset myyjät, jotka vain soittelivat jättämättä mitään viestiä siitä, millä asialla häntä tavoiteltiin.

Hän myös lisäsi näin: “Silloin kun myyjä jättää hyvin mietityn viestin, eli hänen tarina on uskottava, ja hän on tutustunut meihin firmana, mä pääsääntöisesti aina soitan takaisin.”

Rahaa löytyy aina (jos keskustelet ylimmän johdon kansssa)

“VOIN JONKUN 50M€ MOKAN TEHDÄ, SE ON OKEI, MUTTA JOS TEKEE 500M€ MOKAN NIIN SIT SAA KENKÄÄ”

Sitaatti on Metson entiseltä toimitusjohtajalta Jorma Elorannalta (Leadcast Podcast 2/2020).

Nämä tietysti tuntuvat “tavallisesta ihmisestä” aika isoilta summilta, mutta koska kyseessä on iso suomalainen yhtiö, tämän kokoluokan summia siellä pyöritellään. Pienemmissäkin yhtiöissä toimarit voivat tehdä vaikka muutamien miljoonien virheitä ilman, että saavat kenkää.